SSL Nedir?

212 0

Merhabalar,

Yenilenen web sitemizle birlikte Kriweb’de yeni blog yazılarımız da her hafta yeni bir konu ile sizlerle birlikte olacak. Blog yazlarımızdan fayda sağlayabilmeniz için; Kriweb’e en çok sorduğunuz soruları yeniden inceledik ve ana konu başlıkları altında sıraladık. 

Bizlere yazmaya, bizi aramaya ve sorularınızı iletmeye lütfen devam edin 🙂

Hazırsanız, bu haftanın konusu olan “SSL Nedir?” sorunuza dair içeriğimize başlayalım.

SSL Nedir?

SSL (Secure Socket Layer), Güvenli Soket Katmanı anlamına gelir ve web siteniz ile ziyaretçileriniz arasındaki iletişimin şifrelenmiş bir bağlantı üzerinden gerçekleştirilmesini sağlar. 2018 yılında, Google Chrome gibi popüler tarayıcıların SSL sertifikası olmayan web sitelerini “güvenli değil” şeklinde etiketlemeye başlamasıyla SSL kullanımı yaygınlaşmıştır.

Hatta hassas bilgi iletilmeyen web sitelerine sahip küçük işletmeler dahi bu uyarıyı önlemek adına SSL sertifikası yüklemeye başlamıştır. Belirtelim ki, Google için SSL sertifikası bir sıralama kriteri olduğundan, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak isteyen web siteleri için SSL kullanımı kaçınılmaz hale gelmiştir.

Ücretsiz SSL’in Özellikleri

  • Web sitenize girenler adres çubuğunda kilit ikonu ve https göstergelerini görür. Bunlar, “bu web sitesinin kime ait olduğu doğrulanmıştır” anlamına gelen SSL göstergeleridir.
  • Ziyaretçilerin TC kimlik numarası ve kredi kartı numarası gibi hassas bilgileri paylaşmak zorunda olmadığı küçük çaplı web siteleri ve bloglar için uygundur.
  • Başvuru yapıldıktan sonra birkaç dakika içinde alınabilir.
  • En fazla 90 gün geçerli olan ücretsiz SSL sertifikalarının, süre dolduğunda tekrar alınması gerekir.
  • Şifreleme düzeyi, ücretsiz SSL sertifikaları ile ücretli olanlar arasında aynıdır.
  • Ücretsiz SSL sertifikalarının türü, alan adı doğrulama (DV – Domain Validation) denen SSL türüdür.
  • Ücretsiz SSL ile ilgili bir sorun yaşarsanız, herhangi bir destek birimi olmadığı için forumlarda paylaşılan bilgilerle çözüm aramak zorunda kalabilirsiniz.
  • Birden fazla alan adı ve wildcard denen alt alan adları için de ücretsiz SSL alınabilir.

Ücretsiz SSL’nin Dezavantajları

  • Ücretsiz SSL sertifikası, sadece alan adının geçerliliğini doğrular.
  • Ücretsiz SSL ile bilgiler şifrelenir fakat başvuru sahibinin şirket bilgileri kontrol edilmediğinden, verileri kimin şifrelediği doğrulanmamış olur.
  • Ücretsiz SSL yenilenmediğinde, Google sitenizi “Güvenli Değil” olarak işaretleyecektir.
  • Ücretsiz SSL’in kurulum, kullanım ya da yenileme işlemi sırasında teknik destek sunulmaz.
  • Ücretsiz SSL sertifikalarında sigortalama gibi bir seçenek bulunmaz.

Ücretli SSL’in Özellikleri

  • OV SSL (Organizational Validation): Bir web sitesinin hangi kuruma ait olduğunun doğrulanmasını içerir ve şirket adının adres çubuğunda görünmesini sağlar.
  • EV SSL (Extended Validation): Bir web sitesinin vergi levhası, imza beyannamesi gibi evraklarının incelenerek kurumun resmi geçerliliğinin doğrulanmasıdır. Adres çubuğunda https, kilit ikonu, kurum adı ve yeşil adres çubuğu gösterilir.

Ücretsiz SSL ve Ücretli SSL Arasındaki Farklar

  • SSL Sertifikasının Türü: Ücretsiz SSL sadece DV SSL türünde verilirken, ücretli SSL’ler DV SSL, OV SSL ve EV SSL türlerinde olabilir.
  • Doğrulama Seviyesi: Ücretsiz SSL’de yalnızca web sitesinin WHOIS bilgilerine bakılarak doğrulama yapılır. Ücretli SSL türlerinde ise daha detaylı bir doğrulama süreci vardır.
  • Geçerlilik Süresi: Ücretsiz SSL sertifikaları en fazla doksan gün geçerlidir ve 3 ayda bir yenilenmesi gerekir. Ücretli SSL sertifikaları ise iki yıl geçerli olacak şekilde alınabilir.
  • Destek: Ücretsiz SSL kurulumunda ve kullanımında teknik destek sunulmaz. Ücretli SSL sertifikalarında ise teknik destek sağlanır.
  • Güven Düzeyi: Ücretli SSL sahibi siteler, adres çubuğundaki şirket adı ve yeşil bar gibi göstergelerle daha derinlemesine doğrulama sağlar.
  • Sigorta: Ücretsiz SSL sertifikaları, veri aktarımı sırasında yaşanan bir güvenlik ihlalinde garanti sağlamaz. Ücretli SSL sertifikaları ise sigortalıdır.
  • Göstergeler: Ücretsiz SSL sertifikası olan siteler adres çubuğunda https ve kilit ikonu gösterir. Ücretli SSL ile adres çubuğunda şirket adı ve yeşil bar gibi göstergeler görünür.

SSL Sertifikası Nasıl Alınır?

SSL nedir sorusuna kısaca yanıt verebildiysek, SSL sertifikasnın nasıl alabileceğine bir göz atalım. Ücretsiz SSL sertifikası bizim de Kriweb olarak Türkiye’deki satış ortağı olduğumuz Sectigo gibi seçkin web sitelerinden alınabilir. Ücretli SSL sertifikaları ise bizim tarafımızdan sağlanmaktadır. Sitenizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış farklı özellikteki SSL paketlerimizi inceleyerek en uygun SSL paketini satın alabilirsiniz.

Bloglar Hangi SSL Türünü Kullanmalı?

Kişisel web siteleri ve bloglar için ücretsiz SSL sertifikası yeterli olabilir. Ancak web sitenizehangi SSL türünü kullanacağınıza karar verirken yardım almak isterseniz teknik ekibimizle görüşebilirsiniz.

Hangi Web Siteleri Ücretli SSL Kullanmalı?

Online satış yapan ya da kullanıcı hesabı oluşturan sitelerin veri güvenliği nedeniyle ücretli SSL sertifikası kullanması gereklidir. Ayrıca arama motoru sıralamalarını artırmak isteyen web siteleri de ücretli SSL kullanmalıdır. Ücretli SSL sertifikaları, hedef kitlenizde güven inşa ederek dönüş oranlarını artırabilir.

Tüm bu bilgiler ışığında şunu söyleyebiliriz ki; SSL sertifikaları, Google sıralamasını yükseltmenin yanı sıra, hedef kitlenize ve web site ziyaretçilerinize bilgilerini koruduğunuzu ve bunun için gerekli önlemleri aldığınızı göstermek anlamına gelir. Ücretsiz SSL sertifikaları, ziyaretçilerine dair bilgi toplamayan ve satış yapmayan birçok web sitesi için en uygun bir seçenek olabilir ancak ürün veya hizmet satışı yapan ve kullanıcı bilgilerinin gönderildiği tüm web siteleri için ücretli SSL sertifikaları gereklidir. KRIWEB olarak, web sitenize en uygun SSL çözümlerini sunmak için buradayız.